Sandra Vicente
Barcelona
Mikel Rius, fent la introducció a la presentació // Sandra Vicente |
La primera vegada que va aflorar la idea de crear una Guia de Cerveses Catalanes va ser un divendres a la tarda, a una micro de Barcelona i es va escriure entre barrils i tiradors. Així doncs, què millor per a un llibre nascut i crescut rodejat de cerveses que ser presentat durant el Barcelona Beer Festival?. "Aquest és el marc ideal", comentava Joan Villar-i-Martí, gran apassionat de la cervesa i coautor del llibre, juntament amb Jordi Expósito.
El projecte va ser encetat amb la idea de ser un "llibre de
màxims"; per aquest motiu es va decidir concretar i centrar-se en les
produccions catalanes (i, com a excepció, les andorranes). D'aquesta manera, es
pot fer més incidència en el concepte de "localitat; és el futur, tal i com
és el present a Anglaterra o Alemanya" explica Villar-i-Martí. Això vol
dir que hem d'aprendre a conèixer i apreciar les cerveses que es produeixen més
aprop nostre, no per qüestions de "nacionalisme comarcal" com diu
Villar-i-Martí sinó perquè, al no haver estat exportades, conserven una millor
qualitat.
La idea d'aquest llibre no és gratuïta, sinó que té un objectiu: millorar
la cultura cervesera del país. Tal com va exlicar Expósito, Espanya és el quart
productor cerveser europeu i el desè mundial (el 90% d'aquesta producció se la
reparteixen entre Mahou, San Miguel i Estrella), però el seu consum per càpita
encara està per sota de la mitjana. Respecte això, un dels punts claus de la
Guia és donar a conèixer el món artesà per tal que es desenvolupi i creixi i,
segons Expósito, en això el 2012 ha estat un bon any.
Presentació de la Guia de Cerveses Catalanes// Sandra Vicente |
Durant l'últim any les produccions s'han multiplicat i, el que és més
important, s'han estabilitzat. "Fins ara compràvem cervesa de barretina,
per fer país, però cada cop més ho fem per la seva qualitat". I això
precissament és el que reflexa el llibre, amb les 84 productores (més una
andorrana) i les respectives 290 cerveses (més quatre).
Tot plegat s'ha aconseguit des d'una perspectiva completament objectiva:
"no volíem jutjar, volíem compilar", com puntualitzen els autors. I
no és per manca de capacitat o coneixements. Expósito va iniciarse com a
cerveser al 2005 i, des de llavors ha fundat la Gacetilla Cervecera i el blog
Cerveza Artesana en Cataluña; a més, fa poc que va inaugurar la BeerStore, la
quarta botiga dedicada a la fabricació artesana a Barcelona. Per altra banda,
Villar-i-Martí, editor del bloc Birraire, fa anys que és apassionat de la cervesa, "però tot va
canviar quan vaig anar a Bèlgica, allà se'm va mostrar com quelcom que no havia
vist fins llavors".
Aquests anys d'experiència a les esquenes han aconseguit crear una Guia de
Cerveses de Catalunya que s'està establint com un dels documents de referència
pel cerveser artesà (tant professional com Homebrewer). Tant és així que
divendres, a la conferència Cervesa entre Lletres, Roger Plata la va anomenar
com un dels llibres de referència.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada