diumenge, 10 de març del 2013

Un llibre nascut entre cerveses


Sandra Vicente
Barcelona

Mikel Rius, fent la introducció a la presentació // Sandra Vicente

La primera vegada que va aflorar la idea de crear una Guia de Cerveses Catalanes va ser un divendres a la tarda, a una micro de Barcelona i es va escriure entre barrils i tiradors. Així doncs, què millor per a un llibre nascut i crescut rodejat de cerveses que ser presentat durant el Barcelona Beer Festival?. "Aquest és el marc ideal", comentava Joan Villar-i-Martí, gran apassionat de la cervesa i coautor del llibre, juntament amb Jordi Expósito.

El projecte va ser encetat amb la idea de ser un "llibre de màxims"; per aquest motiu es va decidir concretar i centrar-se en les produccions catalanes (i, com a excepció, les andorranes). D'aquesta manera, es pot fer més incidència en el concepte de "localitat; és el futur, tal i com és el present a Anglaterra o Alemanya" explica Villar-i-Martí. Això vol dir que hem d'aprendre a conèixer i apreciar les cerveses que es produeixen més aprop nostre, no per qüestions de "nacionalisme comarcal" com diu Villar-i-Martí sinó perquè, al no haver estat exportades, conserven una millor qualitat.

La idea d'aquest llibre no és gratuïta, sinó que té un objectiu: millorar la cultura cervesera del país. Tal com va exlicar Expósito, Espanya és el quart productor cerveser europeu i el desè mundial (el 90% d'aquesta producció se la reparteixen entre Mahou, San Miguel i Estrella), però el seu consum per càpita encara està per sota de la mitjana. Respecte això, un dels punts claus de la Guia és donar a conèixer el món artesà per tal que es desenvolupi i creixi i, segons Expósito, en això el 2012 ha estat un bon any.
Presentació de la Guia de Cerveses Catalanes// Sandra Vicente

Durant l'últim any les produccions s'han multiplicat i, el que és més important, s'han estabilitzat. "Fins ara compràvem cervesa de barretina, per fer país, però cada cop més ho fem per la seva qualitat". I això precissament és el que reflexa el llibre, amb les 84 productores (més una andorrana) i les respectives 290 cerveses (més quatre).

Tot plegat s'ha aconseguit des d'una perspectiva completament objectiva: "no volíem jutjar, volíem compilar", com puntualitzen els autors. I no és per manca de capacitat o coneixements. Expósito va iniciarse com a cerveser al 2005 i, des de llavors ha fundat la Gacetilla Cervecera i el blog Cerveza Artesana en Cataluña; a més, fa poc que va inaugurar la BeerStore, la quarta botiga dedicada a la fabricació artesana a Barcelona. Per altra banda, Villar-i-Martí, editor del bloc Birraire, fa anys que és apassionat de la cervesa, "però tot va canviar quan vaig anar a Bèlgica, allà se'm va mostrar com quelcom que no havia vist fins llavors". 

Aquests anys d'experiència a les esquenes han aconseguit crear una Guia de Cerveses de Catalunya que s'està establint com un dels documents de referència pel cerveser artesà (tant professional com Homebrewer). Tant és així que divendres, a la conferència Cervesa entre Lletres, Roger Plata la va anomenar com un dels llibres de referència. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada