dimarts, 5 de març del 2013

Jordi Binefa: "el problema de la cervesa artesana és que falta cooperació"

Sandra Vicente
Barcelona
Jordi Binefa// Sandra Vicente

En Jordi Binefa és un home que sempre ha tingut una gran passió per la cervesa. Treballava com a informàtic fins que el passat abril es va quedar a l'atur; va decidir agafar-se un temps i no prendre cap decisió fins acabat l'agost. Durant l'estiu va començar a assistir a fires de cervesa artesana amb més freqüència del que ho feia abans fins que, finalment, es va decidir per convertir la seva passió en la seva feina, tot obrint The Rollig Beer, una empresa de distribució. Un home que, com Albert Martínez (Maison Belge) va deixar de ser un simple consumidor i va fer el salt, però enlloc de ser darrera d'una barra, Jordi Binefa ha saltat darrera del volant.
Aquest és un món molt petit, si no m'equivoco hi ha moltes marques que es distribueixen les seves pròpies cerveses...
Sí, és difícil perquè les marques petites fan una sola producció i tenen temps d'anar a repartir, però si els funciona el negoci, augmentarà la demanda, i la producció i, per tant no tindran temps de distribuir-se. Aquí és on entro jo, de fet no conec ningú que faci distribució a nivell català.
Així que vas trobar un forat sense cobrir
Sí, és un món que és molt nou i encara queden coses sense solucionar, i el problema de la distribució era un d'ells. Abans, com t'he dit, la pròpia cervesa es buscava la vida per repartir la seva marca. La prova està en que cadascuna tenia una cartera de clients que, afortunadament, m'han traspassat a mi i això també em permet obrir mercat.
Amb qui treballes actualment?
Ara estic amb Popaire, Bleder, Ausesken, Cerberus, Moon, Reptilian, Fort...les distrbueixo per tota Catalunya, a Guadalajara, Madrid i Valladolid. De fora porto cerveses de Palència, Madrid, Toledo i Sòria.
Com veus l'acceptació de la cervesa catalana a la resta del país?
Trobo que està tenint una molt bona acollida, en reconeixen molt la qualitat i la varietat. En canvi, els problemes més grossos els estic tenint aquí amb les cerveses de fora; als clients  els costa prendre cerveses de Madrid, per exemple.
És per una qüestió de qualitat o d'ideologia?
Jo trobo que és un problema d'ideologia, sí. La qualitat no és pas tan diferent i, a més t'ho diuen, "no la vull perquè és espanyola". I aquí està el conflicte, no és que no les acceptin perquè siguin de fora, ja que a una cerveseria d'aquí pots trobar fàcilment Brewdog (Anglaterra) o Franziskanen (Alemanya); el problema és que són espanyoles.
Tens pensat expandir mercat i exportar internacionalment?
M'encantaria, però encara som massa nous. És massa d'hora per pensar-hi inclús.
De fet, tu fa res que vas començar (17 de gener) i ja tens magatzem, vehicle, cartera de clients...Parlàvem amb els d'As Cerveza, que han fet una inversió de 200.000 i després de més de mig any encara no estan operatius. Comparada amb això, la teva és una inversió relativament petita.
I tant! El cost més gran que he tingut ha estat la furgoneta; el magatzem és un traster de 20m2... Quan ho vaig tenir tot de seguida em vaig poder posar a treballar. Ni tan sols he hagut de barallar-me amb les llicències, perquè treballo amb gent que ja ho té tot en ordre. És un model de negoci que ens està funcionant molt bé; estem molt contents.
Creus que aquest món, que ara és tan petit, és compatible amb una escala més gran?
Podria ser-ho, clar, sempre i quan no pugéssim els preus. Jo amb els preus que tinc dels productors i del lloc final de venta em busco la vida, no es pot jugar a inflar el cost de la cervesa perquè ja és un dels grans problemes de l'artesania en general; té un preu que tira enrere al comprador. Si s'encareix hi haurà menys compres, per tant la producció serà més cara, i això farà continuar la pujada de preus...
Un gos que es mossega la cua...
Sí, però també podria ser al revés; si els preus fossin més barats les compres pujarien, etc...
En aquest sentit i ha un detall curiós; com pot ser que una cervesa d'importació belga sigui més barata que una cervesa catalana?
Doncs primer, per això que t'acabo de comentar ara. Segon, clar que hem de tenir en compte l'importació des de Bèlgica, però les matèries primes han de venir des de fora i això costa diners.
Pel que tenim entès, aquesta demanda de matèria prima no es demana en col·lectiu, sinó que cada productor demana la seva. És un problema de col·laboració, doncs?
Evidentment, i no només en qüestions de matèria. Per exemple també hi ha aquests problemes amb el tema de l'envasat; no hi ha una demanda comuna per les xapes, les ampolles, les etiquetes,...Cada productor demana les que ell necessita i les grans empreses (catalanes) per 1.000 xapes no t'encenen ni la màquina, ja en tenen prou de treballar amb Estrella, San Miguel...En canvi, els productors s'han d'anar a buscar aquests materials a fora, fet que encara puja més el preu.
I a què creus que és degut això?
Primer a una falta de visió de mercat per part de les empreses, però també falta de cooperació entre els cervesers.
Però per això no està el GECAN (Gremi d'Elaboradors de Cervesa Artesana Natural)?
Bé, no sé quina feina deuen fer a nivell de gremi, però del que és demandes conjuntes no se n'ocupen. 
Aquesta falta de cooperació no està deixant massa forats en el mercat?
I tant! Un d'ells, per exemple és la restauració. Els bars i restaurants no tenen cerveses artesanes, i si en tenen no es demanen. Això té dos causes; per una banda, la falta d'educació del paladar del públic i per l'altra, tornem al tema dels preus...
Parlant d'això, com veus el BBF? La majoria de cerveses catalanes que hi veurem han estat creades durant l'últim any. No penses que potser són marques massa novelles?
Jo trobo que no, pensa que molts d'ells venen d'anys d'experiència de Homebrewer. A més, el sistema del BBF funciona amb una compra mínima [packs de 5 a 10€ que es tradueixen en una sèrie de fitxes bescanviables per cervesa] i això et dóna possibilitat de tastar més cerveses i conéixer millor la varietat que tenim aquí a casa. I sempre que algú no ha quedat satisfet amb la cervesa que ha tastat, qualsevol dels entesos que rondem per allà, estem disposat a ajudar-lo. El BBF és un d'aquells llocs que desperten els beneficis socials de la cervesa.

5 comentaris:

  1. Jo visc a Brussel·les, i si bé, ovbiament, no podem comparar el mercat de cervesa artesanal català amb el belga, si que puc dir que la visió de la societat envers aquest producte, és diametralment oposada a la que existeix a Catalunya.

    A Bèlgica la cervesa artesanal es pot trobar al 90% dels bars, i els preus, per tant, són equiparables a cerveses de producció industrial com Duvel o Leffe.

    A tot això s'ha de sumar el fet que a Bèlgica, el gust per la cervesa i (com molt bé comenta en Jordi Binefa) l'educació del paladar, ha normalitzat i extès el consum de cervesa artesanal, així com el respecte a d'altres productors com els trapistes (Orval, Westmalle, Rochefort...)

    Deixo un petit link d'un negoci que va sobre rodes (en Francès): http://www.moederlambic.com/
    Moeder Lambic: Cerveseria que només ven cervesa artesanal. Importació de tota Bèlgica, Alemanya, Dianamrca i d'altres, i producció pròpia (Tara Boulba)
    -Molt recomanable passar-se per la seva carta de cerveses-

    Molta sort amb l'empresa Jordi!

    ResponElimina
  2. És molt interessant això que expliques! Ja vam passar-nos per la Maison Belge i vam trobar que es tractava d'una visió molt diferent. Doncs, si et sembla bé, un dia potser ens posem en contacte amb tu i ens expliques això amb una mica més de detall, que sembla força curiòs.

    ResponElimina
  3. Molt interensant l'entrevista.

    Cal fer molta feina al territori pel que fa la cervesa artesana,

    Com a membre del GECAN, haig de dir que si s'estan fent molts esforços per fer compres conjuntes, i sobretot abaixar el preu del coninent, no del contingut. Ës un tema que requereix temps, i sobretot molt d'esforç.
    pel que fa la malta, ja fa mes de mig any que treballem amb pagesos de Girona per fer la nostra própia malta sembrant ordi cerveser al territori. Això per començar va per llarg, pero s'ha de començar a creure en el territori des de el primer gra. Malauradament a dia d'avui només podem aonseguir malta si la comprem a Belgica, Alemannia o Anglaterra.

    Salut i bona cervesa!
    Kristian Meyenburg

    Popaire.com

    ResponElimina
  4. Moltes gràcies per l'aportació!

    Ens interessa molt aquest punt de vista que ens comentes, ja que ens agradaria saber quin és la impresió que en teniu des d'organitzacions, associacions o, en el vostre cas, des del GECAN.
    Si us sembla bé, en breus intentarem posar-nos en contacte amb vosaltres per parlar-ne.

    Salut!
    Birra en Barril

    ResponElimina