dilluns, 11 de març del 2013

El racó d’en Cesc obre lloc pel salt al maridatge amb la cervesa

Gabriel Ubieto
Barcelona
El Xef Toni Romero al BBF // Sandra Vicente
Que el maridatge és encara un terreny molt erme en termes de cervesa artesana és una realitat contrastada. Un dels pioners d’aquest reduït mercat, el restaurant el Racó d’en Cesc, ha presentat el seu llibre “Noves sensacions gastronòmiques” sobre la fusió de cervesa i menjar.  A càrrec del sommelier de no pas vi, sinó cervesa del Racó d’en Cesc, Edgar Rodríguez i el Xef Toni Romero.

Rodríguez veu com una de les claus del futur de la artesania passa per “potenciar el consum de cervesa a nivell de restauració”, seguint una filosofia de “producte proper”. La consolidació de la marca artesana serà també decisiva, per assegurar la complementació amb el menjar.

Llibre que conté un desglossament de 19 maridatges per 19 cerveses catalanes, on la nota del tast precedeix al plat. Tot un procés on les combinacions es basen en el “respecte”, que es reflexa en que la beguda no passi per sobre de l’àpat, ni viceversa. Dos anys de treball a base d’assaig-error.

Les instruccions a seguir sobre el maridatge i com fer un tast són els mitjans a través dels qual el racó d’en Cesc divulga la seva filosofia en vers cervesa i restauració. Sense obviar el rigor, “Noves sensacions gastronòmiques” aborda la relació d’aquesta beguda artesanal amb la salut amb l’assessorament i la participació d’un metge del  Centre Tecnològic de Salut i Nutrició de Catalunya. 

L’objectiu amb el que està elaborat el llibre és el de transmetre una idea-força per incentivar i guiar l’experiment del lector en vers les simbiosi que vulgui realitzar entre cervesa i menjar.
El Xef Toni Romero ha donat una pinzellada de les receptes del racó d’en Cesc amb un triple tast pels assistents. La primera cervesa presentada ha estat la cervesa commemorativa del 25 aniversari del restaurant, de caràcter suau, amb poc cos i consistència que es complementa amb un mix de tonyina i poma. Sensació fresca, adequada als aperitius, fins i tot pels menys introduïts en el món de la cervesa artesana.

La segona cervesa ha estat la Clot de Birra 08 acompanyada d’un steak tartar amb meló i galeta. Es contraresta el picant del segon amb l’amargor del primer.  Per últim, l’Atheus de les Clandestines fosa amb un tast de mel i mató amb gelat de toffee i galeta. Un sabor cremós, fresc i melós des del principi fins el final. 

Exemples que només donen un petit tast que busca deixar amb ganes de més i inocular aquesta idea-força per després experimentar sobre les varietats presentades per “Noves sensacions gastronòmiques”. Que això triomfi i es faci negoci amb el maridatge serà determinant pel futur del món de la cervesa artesana a Catalunya.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada